Informatie

Galerie Ruud van der Beele
Schans 1 5944 AE Arcen
077 4732167

 

 

https://www.facebook.com/pages/Galerie-Ruud-van-der-Beele/195454460592882

Galerie open

zaterdag van 14.00 - 18.00
    zondag van    14.00 - 18.00    

Ook kunstuitleen
 
Ook op afspraak.

alle werken op deze website zijn van Ruud van der Beele

 

 

26-11-1949
Sevenum

Opleiding: 1975- 1980
Akademie voor Industriële Vormgeving,
Afdeling Vrije Beeldende Vorming, Eindhoven 

 

 

 

PERSBERICHT

 

25 oktober 2012

 

 

 

Lei Alberigs Museumkapel Venlo

 

 

Ruud Van der Beele woont en werkt in Arcen, gelegen in groot Venlo. Na zijn opleiding tot vakman loodgieter, vervolgde hij met deze vaktechnische bagage zijn studies aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven, waar hij in 1980 afstudeerde in de afdeling Vrije Beeldende Vorming. Leermeesters van hem waren o.a. Peter Bol, zoon van Kees Bol en de in Noord - Limburg wonende kunstenaar Frans Smeets.

 

 

Ruud Van der Beele is een bewogen kunstenaar. Hij staat midden tussen de mensen in zijn dorpsgemeenschap, in het landschap in Noord – Limburg en in zijn geliefde Ierland. Hij denkt, hij leeft, hij communiceert in woorden en in de bedachte en doorvoelde ontworpen vormen volgens zijn kunde van het vakmanschap in de breedste zin van het woord.

In zijn beeldende en verbeeldende wereld is de gedreven mens en kunstenaar Ruud Van der Beele altijd bezig, bezield en communicatief. Gewoon en zomaar. Plezier hebbend in zijn werk en dat plezier willen delen met al degenen die enige belangstelling of nieuwsgierigheid daarvoor tonen.

 

De verbeelde Rustpunten kunnen de vorm hebben van kapelletjes, waar je kunt schuilen of even stil kunt zijn. Ook het landschap is dan een Rustpunt – teken geworden in de verbeelde wereld door Ruud Van der Beele.

 

Daarnaast zijn de Wolken tekens van onbekendheid, tekens van naar een andere wereld of een onzichtbare wereld gaan; verbeeldingen van een wereld die zicht achter de wolken afspeelt of kan afspelen, zomaar weg kunnen drijven .. en soms als het ware “met het hoofd in de wolken”.

 

Karakteristiek in woorden uitgedrukt door zijn vriend Herman Coenen uit Tilburg en de mens en kunstenaar Ruud Van der Beele omvattend zijn de volgende uitspraken:
“Het proces moet in ’t resultaat zichtbaar blijven” en

“In mijn innerlijk landschap bevinden zich grenzen die ik door mijn werk leer kennen”.

 

Maria Adams 

 

De Auteurswet
Om te voorkomen dat kunst geheel vrijblijvend kan worden gereproduceerd, is in 1912 de Auteurswet opgesteld. Daarin staat dat alleen de maker van een kunstwerk het recht heeft om dat werk te publiceren (openbaar te maken) of reproduceren (te verveelvoudigen). Wie kunst wil gebruiken, is wettelijk verplicht om de maker toestemming te vragen. Want alleen de maker, en niet de eigenaar, kan toestemming geven. Wanneer de maker is overleden dan berust dit recht bij de erven van de maker. Dit duurt tot 70 jaar na zijn/haar dood. Voor het gebruik van het werk heeft de kunstenaar (of hebben de erven) ook recht op een financiële vergoeding.