Zuringspeel / Kulberg

Hoe verhalen ontstaan….


Dat is wat er plaatsvond gisterenavond op Verhalenberg De Zuringspeel, de voormalige vuilstortplaats op de grens van America en Kronenberg. Een festival in het kader van 800 jaar Horst aan de Maas.

Decennia lang brachten wij onze afgedankte materialen naar De Zuringspeel. Rotzooi, maar wel allemaal spullen met een verhaal. Onze eigen luiers, kapot speelgoed, lege verpakkingen en etensresten. Maar ook de koffiemok waar het oor van af was en de leeg geschreven balpen waar tal van liefdesbrieven mee geschreven zijn. Allemaal spullen waar een verhaal aan vast zit. Dit vormde de inspiratie voor deze Verhalenberg.

Kunstenaar Ruud van der Beele bracht dit al enkele jaren geleden op het idee om een offertafel van cortenstaal en koper te creëren op het hoogste punt van Noord-Limburg e.o. dat de strijd tussen mens en natuur symboliseert. Het roestige water dat via de schaal op de tafel een weg naar beneden zal vinden en een spoor zal achterlaten in de nieuwe natuur. Dit kunstwerk werd gisterenavond met een mooie ondergaande zon op de achtergrond door Ruud samen met wethouder Eric Beurskens officieel geopend.

De Verhalenberg inspireerde tal van lokale bewoners en artiesten verhalen te schrijven die voorgelezen, gezongen en uitgebeeld werden. Kunstenares Helmie van de Riet gebruikte onze rotzooi om er weer iets moois van te maken.

Tijdens het verhalenfestival konden de bezoekers op verschillende locaties alle verhalen tot zich laten komen. Naarmate de avond vorderde en de zon verder onderging nam de volle maan de lichtregie over. De sfeer werd hierdoor steeds intiemer en intenser in beleving.
Als afsluiting van het festival was er nog een optreden van Dear Mrs. Miller.

Al met al was het een avond vol geweldige verhalen die leidden tot een lach en een traan, tot dromen, geloven in sprookjes en liedjes die je raakten in een prachtige omgeving. Ook al is die omgeving ooit gevormd door afval. Dit geeft voldoende stof tot nadenken over de toekomst…

Meer foto’s van de organisatie zijn te bekijken via https://photos.app.goo.gl/WypyaNTvqusLmSEp7
Foto’s van Fotograaf Marcel Hakvoort zijn te bekijken via https://photos.app.goo.gl/GYnwSQaQmAxJi6ur7