Informatie

Galerie Ruud van der Beele
Schans 1
5944 AE Arcen 

22 december 2019

mobiel  06 27327166

https://www.facebook.com/pages/Galerie-Ruud-van-der-Beele/195454460592882

Kunstenaar Ruud van der Beele
‘Het maken van kunst overkomt me’

Ruud van der Beele uit Arcen is kunstenaar. Hij maakt beelden van koper- en ijzerwerk en hij schildert. Veel van zijn kunstwerken zijn te zien in de regio. Ook heeft hij in Arcen zijn eigen galerie, waar hij zijn werk tentoonstelt.

Ruuds vader wilde dat hij loodgieter werd, dus dat was wat in eerste instantie gebeurde nadat hij zijn opleidingen had afgerond. Toen hij 25 was, was de bedoeling dat hij de zaak van zijn vader over zou nemen, maar dat zag hij niet zitten. Zo kwam hij op zijn 26e op de kunstacademie terecht, waar hij zich specialiseerde in schilderen. Daar bleef het tijdens zijn loopbaan echter niet bij. Ruud ging zich ook steeds meer toeleggen op sculpturen, die hij tegenwoordig veelal maakt van koper- en ijzerwerk. “Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze. Door mijn beroep als kunstenaar heb ik fantastische dingen mee mogen maken en ik vind het nog steeds geweldig om te doen.”

Ruuds werken staan verspreid door de regio. Zo ontwierp hij de ‘Kamiël van de Piël’, een groot kunstwerk in De Peel. Ook is hij de schepper van het oorlogsmonument aan het Bedelaarspad in Kronenberg en maakte hij het monument bij Hoeve Rust Roest in Sevenum. “Deze werken vertellen het verhaal van het gebied”, vertelt hij. “Daarbij probeer ik veel symboliek te gebruiken en duik ik ook echt in de historie. In het oorlogsmonument in Kronenberg zit bijvoorbeeld materiaal verwerkt dat komt van het vliegtuig dat daar in 1942 neerstortte. Daarvan heb ik een halve roos en zeven vallende blaadjes gemaakt, die de zeven overleden vliegers symboliseren.”

“Het maken van kunst overkomt me”, legt Ruud uit. Hij heeft zijn kunst niet van tevoren uitgedacht, maar achter alles wat hij maakt zit wel een gedachte. “Ik start niet met een vastomlijnd idee. Tijdens het proces vormt een kunstwerk zich.” Daarbij vindt hij de samenwerking met andere mensen heel belangrijk. Hun verhalen vormen voor Ruud een bron van inspiratie. “Het horen van de verhalen van mensen vind ik iets prachtigs. Dat wil ik verwerken in mijn kunst. In het monument bij Hoeve Rust Roest zitten behalve de historie van de plaats, ook familieverhalen verwerkt, die ik heb gehoord tijdens het maken.”

Behalve beelden, is Ruud ook nog altijd actief als schilder. “Eén keer in de twee jaar ga ik naar Ierland, naar het kunstcentrum van stichting Cill Rialaig om daar te gaan schilderen. Daar staan zeven huisjes, midden in de Ierse natuur, waar kunstenaars kunnen komen werken. Ik betaal er met mijn werken”, legt hij uit. “Op de een of andere manier lukt het me in die omgeving altijd om iets moois te maken. Afgelopen september heb ik in twee weken tijd veertien werken gemaakt. Vijf daarvan zijn daar gebleven, waar ze worden verkocht. Het geld komt ten goede aan de stichting. De andere negen zijn mee naar huis gekomen.”

Zijn schilderijen, maar ook zijn beeldhouwkunst, stelt Ruud tentoon in zijn galerie in Arcen. Hoewel hij zichzelf veel meer een kunstenaar vindt dan een galeriehouder, heeft hij via de galerie toch ook al veel mooie dingen meegemaakt. “Een stel uit Utrecht liep hier een keer naar binnen. Twee maanden later kwam alleen de vrouw terug. Haar man was gestorven en wilde een werk van mij op zijn graf. Ik kende haar niet goed, maar door met haar in gesprek te gaan en te luisteren naar haar verhalen, heb ik veel symboliek van hun leven samen in het kunstwerk kunnen verwerken. Dat soort momenten zijn heel mooi om deel van uit te maken.”

Aniek van den Brandt

Hallo Horst aan de Maas

Ruud van der Beele in Franz Pfanner Huis

 Onder de titel, Ruud van der Beele, een terugblik, is van 30 augustus t/m 11 oktober in het Franz Pfanner Huis, Klein Vink 4 in Arcen werk te bewonderen van deze 1949 in Sevenum geboren en al 28 jaar in Arcen gevestigde kunstenaar.

Na zijn opleiding tot loodgieter koos van der Beele voor een meer kunstzinnige loopbaan die na zijn studie aan de Academie voor Vrije Beeldende Vorming in Eindhoven vanuit zijn atelier, eerst in Swolgen en vanaf 1987 op de Schans in Arcen, vorm kreeg. Aanvankelijk legde hij zich toe op het schilderen in diverse technieken. .Geleidelijk aan en in toenemende mate ontstond echter de behoefte het geschilderde uit het doek te halen en die vorm in een driedimensionaal beeld om te zetten. Inspiratie vindt de kunstenaar in het gevoel voor de mens, de natuur, het landschap van Noord Limburg, de Peel en vooral zijn geliefde Ierland. Hij is een bevlogen optimist en idealist met een filosofische inslag.. Deze kenmerken vinden we dan ook in zijn werken terug. Vaak werkt hij met ijzer en steen en bekend zijn onder andere zijn kapellen, tronen en wolken. Werk van Ruud van der Beele werd in diverse plaatsen in Nederland geëxposeerd en zijn sculpturen bevinden zich in de openbare ruimte van diverse Nederlandse plaatsen. De expositie toont de ontwikkeling in het werk van de veelzijdige kunstenaar door de jaren heen. De kunstwerken die in die periode naar particuliere eigenaren gingen zien we samen met hun bezitters terug in een fotogalerij.


Uitzichtpunt Zuringspeel

Initiatiefnemer : Stichting Knopenlopen Sevenum

Als u hier het pad vervolgt ontdekt u het uniek hoogste grondvlak van omliggend Noord-Limburg.

Beperkt begaanbaar vanwege zijn 25 m hoge ligging via smal pad voor rolstoel en kinderwagens.

Door een brug te plaatsen aan de zuid zijde is dit hoogste gedeelte toegankelijk gemaakt voor het publiek.

De Offertafel met als titel “Sporen die wij nalaten” van kunstenaar Ruud van der Beele op de top
maakt de mens bewust van zijn invloed op de omgeving.

Rond 1800 benaming Zuring peel. Dit oorspronkelijk vennengebied werd gebruikt als afval dump tot 1991. Hierna werd deze afgedekt. Het totale terrein is 21 ha. Het grootste gedeelte, gelegen te America, word nu gebruikt als golfterrein. .

 

Galerie open
zaterdag van 14.00 – 18.00
zondag van 14.00 – 18.00

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.